Om Villa Fridhem

Från kungligt sommarresidens till boutiquehotell med gastronomisk fokus

Villa Fridhem är ett naturnära boutiquehotell med fokus på gastronomi, vin och unika upplevelser. Huset byggdes år 1909 på beställning av Prins Carl som ett sommarresidens till sin familj. Sedan dess har Villa Fridhem levt vidare som kungligt sommarresidens, konvalescens hem, konferensanläggning, familjehotell till att nu bli ett boutiquehotell och gastronomisk besöksmål.

Genom alla åren och all föränderlig utveckling har ändå vissa saker bestått – Villa Fridhem har alltid kännetecknats av en välkomnande värme, passion och lustfylldhet. Idag välkomnar Villa Fridhem sina gäster med 56 hotellrum, 2 restauranger, 1 vinbar, 1 cocktail bar, 13 konferensrum och 1 gedigen vinkällare. 

Villa Fridhem fortsätter att utvecklas, så se till att följa vår resa!

Villa Fridhems historia

Villa Fridhem har en intressant historia som sträcker sig längre tillbaka än innan residensents uppförande. På platsen låg tidigare en enklare herrgård innan Prins Carl förälskade sig i platsen för sitt residens. År 1909 uppfördes den herrgård som står på platsen idag. Herrgården ritades av arkitekt Boberg på beställning av Prins Carl, som önskade anlägga ett sommarresidens i närheten av den plats han själv spenderade många av sina somrar. Prins Carl tillbringade många barndomssomrar här i trakten eftersom hans mor, Drottning Sofia, brukade hyra Eriksberg av ryttarmästare och kammarherren Philip Trozelli.

På Villa Fridhem levde prinsessorna och prinsen som vanliga barn. Prinsessornas gröna och vita lekstuga finns kvar med originaltapeter och järnspisen där de stekte pannkakor med sin barnflicka. Prinsessan Astrid sade en gång att ”en sommar utan Villa Fridhem är ingen sommar”. Under 45 somrar gästades Fridhem av kungligheter från hela Europa. Sist firade prinsessan Ingeborg sin 75-årsdag här 1953.

1953 blev den sista sommaren på Villa Fridhem som sedan såldes till Östergötlands landsting. Här bedrevs sedan konvalescenthem i 35 år innan det 1987 övergick i privat ägo.

Hotell

Idag är Villa Fridhem ett boutiquehotell med djärv inredning och levande atmosfär som har stort fokus på helhetsupplevelser och gastronomi. Hela den ursprungliga herrgården renoverades från 2020 där den kungliga glansen lyftes upp i 2000-talet. Tidlösa inslag blandas med moderna detaljer och klassiska reliker från Prins Carls tid. På hotellet finns två flyglar och en parkvilla som tillsammans erbjuder 56 hotellrum.

Här finns goda möjligheter att skapa oförglömliga minnen, planera storslagna fester och varför inte tillbringa sitt livs största dag här och arrendera herrgården för bröllop?

Konferens

På Villa Fridhem erbjuder vi flera olika konferensmöjligheter, med en god balans mellan fokuserat arbete och välförtjänad njutning. Med 13 konferenslokaler i olika storlekar kan vi erbjuda allt från större kick-offer där ni arrenderar hela huset till mindre ledningsgruppsmöten eller planeringsdagar – Allt skräddarsytt efter era behov och önskemål. 

Varje konferensrum är utrustad med den senaste tekniken och egna nätverk. Vi erbjuder även säkrade konferensrum med portabel teknik utan uppkoppling. Kombinera konferens med någon av våra aktiviteter – antingen en vinprovning eller någon av våra teambuildningsövningar – och en smakrik middag.

Restauranger och barer

På Villa Fridhem värdesätter vi gastronomi och smakrika upplevelser. Vi har två restauranger – Prins Carl och Aperitif, som serverar kulinariska mästerverk på tallrikarna. I huset finner ni även två barer – Peacock Bar och vinbaren Aperitif. I Peacock bar serveras smakfulla cocktails i en elegant och inbjudande miiljö, och i Aperitif serveras olika viner på glas direkt från vår gedigna vinkällare i en intim och mysig atmosfär.  

Restaurang Prins Carl

Till middag i restaurang Prins Carl serveras fasta fem- och sjurättersmenyer som med passion och kreativitet tagits fram av vår köksmästare för att spegla årstidens råvaror. Till middagen har våra sommelierer tagit fram vinpaket som smakfullt ackompanjerar menyns smaker. I Prins Carl serveras lunch varje vardag, en kött eller fiskrätt samt en vegetarisk. På helgerna serveras vår populära lördagslunch.

Vinbaren Aperitif

I vinbaren Aperitif, som är en förlängning av vår gedigna vinkällare, serveras flera fina, goda och unika viner på glas. Menyn består av smårätter med inspiration från det franska köket där ni själva komponerar menyn och vår sommelier hjälper er kombinera det med rätt viner till. Ni kan också njuta av en vinprovning där ni får följa med på en resa i vinets värld tillsammans med vår sommelier.

Peacock Bar

I Peacock bar kan ni avnjuta smakrika och färgsprakande cocktails! På vår meny finner ni klassiska cocktails, flera gin & tonics samt våra egna signaturcocktails med rena, kreativa smakprofiler. Avnjut en utsökt drink i den eleganta och inbjudande miljön. På menyn finns flera lätta och goda tilltugg, som chips med olika dipper eller lobster roll. I anslutning till Peacock Bar finns även shuffle board, biljardbord och flera sällskapsspel. 

Vinkällaren

Utbudet i Villa Fridhems vinkällare har både djup och bredd. Vår vinlista är under ständig utveckling och fylls ideligen på med noggrant utvalda viner. Vi kombinerar små och stora producenter, från gamla och nya världen i alla möjliga olika prisklasser och kvalitetsnivåer.

Vi erbjuder flera olika champagne- och vinprovningar där ni, tillsammans med vår framstående sommelier, guidas genom champagnens eller vinets fascinerande värld samtidigt som ni testar olika druvor, årgångar och liknande. Varje vecka erbjuder vi fasta vinprovningar, men kan även skräddarsy vinprovningar efter ert sällskaps önskemål. Provningarna avslutas med ett besök i vår gedigna vinkällare.

Prinsesstårta

Sveriges mest älskade tårta – Prinsesstårtan, hette från första början Grön tårta. Prinsesstårtan som vi känner och älskar idag kommer från Prinsessornas nya kokbok, som skrevs år 1948 av hushållsläraren Jenny Åkerström. Fast då med färgad mandelmassa istället för marsipan, och tårtan gjordes utan sylt.

Jenny Åkerström var hushållslärare för Villa Fridhems tre prinsessor – Margaretha, Märtha och Astrid. Hon lärde dem allt inom hushåll och bakning som de kunde tänkas behöva veta. Stunderna som prinsessorna tillbringade i skola tillsammans med Jenny Åkerström tillät för prinsessorna att vara vanliga flickor för en liten stund.

Det sägs att den gröna tårtan bytte namn till prinsesstårta för att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den. Varje sommar önskade prinsessorna sin tårta till efter middagarna på Villa Fridhem. 

Inredning och design

På Villa Fridhem möts det mjuka och det hårda. Prinsesslika attiraljer och färska blommor gör sällskap av robust Kolmårdsmarmor. Då Villa Fridhem ligger precis där de trolska kolmårdsskogarna möter bråvikens vatten är denna kombination av hårt och mjukt någonting som går igenom i samtliga delar av vårt hotell. Vi har jobbat med Slettvoll och Wingårdhs arkitekter och inredning för att lyfta den kungliga glansen in i 20-talet. Herrgårdens renoveringar har utgått från grundtanken att det ska kännas varmt, trivsamt och lite av en ”wow-känsla”. Som gäster ska ni ska minnas inredningen, färgerna, dofterna och känslan efter ert besök.

Inredningen är vald för att förvåna, väcka uppmärksamhet och minnas. Varje rum är noggrant utformat för att skapa en harmonisk och elegant atmosfär. Det är de små detaljerna som verkligen gör skillnad här, varje aspekt av interiören har noggrant valts ut för att skapa en känsla av lyx och välbefinnande. De mjuka färgerna och texturerna i inredningen ger en känsla av lugn och frid.

Villa Fridhem bjuder också på oväntade detaljer som överraskar och förtrollar besökare. En inbjudande park med väldoftande växter, en fontän som mjukt kluckar och skapar en avkopplande ljudkuliss. Varje vrå av Villa Fridhem är full av överraskningar och skönhet.

Villa Fridhem i bilder

Ta del av ett större urval av bilder från Villa Fridhem – på människorna, maten och miljön. I vårt bildgalleri tar ni del av såväl historiska bilder från Prins Carls tid till bilder från herrgården idag. Njur av vackra bilder som visar inredning och miljö, eller bilder på middagar som får det att vattnas i munnen. 

Vad händer på Villa Fridhem

På Villa Fridhem händer det saker året om – med flera event, temamiddagar, upplevelser och aktiviteter på hotellet.

Boendepaket

Läs om och boka ett av våra boendepaket – båda våra ordinarie som vi erbjuder året om samt våra event- eller högtidspaket. I samtliga boendepaket ingår middag, antingen i restaurang Prins Carl eller vinbaren Aperitif, och vår generösa frukost.

Aktuellt på Villa Fridhem

Här presenterar vi kommande event, temamiddagar, högtider och mycket mer! Missa inte vår kommande skaldjursafton, champagnemiddag, högtid eller invigning. Ni kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi presenterar aktuella händelser.

Upplevelser på Villa Fridhem

På Villa fridhem har vi flera olika upplevelser, både pulshöjande och avkopplande, för er att fylla dagarna med. Varför inte beställa en matsäck och vandra längs den vackra östgötaleden, unna er en stund av avkoppling i vår relaxavdelning eller boka en vinprovning?

Kontakt

info@villafridhem.se
011 - 622 00

Hitta hit

Getå Villa Fridhem 1
616 90 Åby