Vinkällare

En unik samling noggrant utvalda viner i en kombination av små och stora producenter från såväl gamla som nya världen.

Välkommen ner till en av Sveriges mest välsorterade vinkällare! 

Då många viner endast finns i små partier ber vi er kontakta oss i förväg om ni önskar ett specifikt vin så vi kan stämma av att det finns hemma i önskad kvantitet samt kylar och förbereda vinet i god tid. Vill ni veta mer om vinerna eller vill ta del av en upplevelse i anknytning till middagen är ni välkomna ner i vår vinkällare. Våra sommelierer guidar er i vår vinlista och tar fram skräddarsydda rekommendationer efter smak, tycke och tillfälle. 

Champagneprovning

Vill ni lära er mer om champagne och samtidigt uppleva fantastiska Villa Fridhem? Välkommen på champagneprovning hos oss, där vår fantastiska sommelier guidar er genom champagnens värld och berättar mer om denna bubbliga och underbara dryck.

Fredagar 17.00-18.00

Under provningen får ni testa tre olika champagner av olika karaktär och smak. De utvalda champagnerna förnyas varje vecka och så gör även provningens karaktär, vilket gör att många som besöker våra provningar är återkommande gäster. Champagnerna kan vara i olika stilar, av olika druvor samt även lagrade årgångar. 

Först testar ni Champagnerna var och en för sig, upplever smaker och dofter och lär er urskilja de vanligaste. Därefter jämför ni champagnerna med varandra och tillsammans med tilltugg, för att se hur samma champagne kan upplevas variera beroende på vad ni druckit samt hur det som serveras till påverkar smaken.

Provningen avslutas med en visning i vår vinkällare, där ni får en sista överraskning i glasen som går i samma tema som hela kvällen.

Champagneprovningen ingår i boendepaketet Champagnefredag, och går också att boka som besökare för 650 kr per person.

   Vinprovning

   Torsdagar och lördagar bjuder Aperitif in till vinprovningar. Varje vecka fokuserar på ett spännande tema, antingen ett lands viner och historia eller på en specifik druvas. Lär er mer om världens populäraste vinland Frankrike eller fördjupa era kunskaper om den eleganta druvan Pinot nior. Kommande teman på vinprovningarna - Rött från Italien, Cabernet Sauvignon, Frankrikes viner, Pinot nior.

   Torsdagar

   Ni testar tre olika viner samtidigt som ni får lära er mer om vinets fängslande historia. Varje provning har ett specifikt och fascinerande tema, antingen med fokus på ett land eller en druvsort med överraskande anekdoter och smakinslag. Vinprovningen avslutas med ett besök i vår välsorterade vinkällare innan ni sätter er till bord i Aperitif.

   Torsdagar 17.15-18.00

   Vinprovningen ingår i boendepaketet vintorsdag, och går också att boka som besökare för 395 kr per person.

   Lördagar

   En intim vinprovning tillsammans med vår sommelier i Aperitif. Ni testar sammanlagt fyra viner, varav tre viner sittandes i Aperitif samtidigt som ni får lära er mer om vinets fängslande historia. Smaka er igenom Italiens populära och mer unika viner – från norr till söder, eller lär er mer om världens populäraste druva Cabernet Sauvignon. Ni får även testa vinerna tillsammans med olika tilltugg för att se hur vinernas smaker och karaktär förändras med sött, syrligt eller smörigt. Vinprovningen avslutas med ett besök i vår välsorterade vinkällare med det sista glaset vin, som är en smakrik överraskning på provningens tema, innan ni slår er ner till bord i Aperitif.

   Lördagar 16.00-17.00

   Vinprovningen ingår i boendepaketet Lördag i vinkällaren, och går också att boka som besökare för 650 kr per person.

   Boendepaket med vin- och champagneprovning

   Vi erbjuder olika boendepaket där både champagne- eller vinprovning och middag i en av våra restauranger ingår i upplevelsen.

   Vintorsdag

   Unna er vardagslyx med vintorsdag på Villa Fridhem med vinprovning bestående av tre glas, visning av vinkällaren och middag i vinbaren Aperitif! Under provningen serveras ni tre olika viner i klang med veckans tema samtidigt som vår sommelier berättar mer om denna fantastiska drycks historia. Provningen avslutas med en visning av vår vinkällare innan det är dags att slå sig ner till bord i Aperitif. Menyn består av franska smårätter med nordiska inslag. 

   Champagnefredag

   En minnesvärd fredag där upplevelsen inleds med champagneprovning, där vår sommelier guidar er genom Champagnes fantastiska historia medan ni testar tre olika champagner med olika tilltugg. Provningen avslutas med en visning av vinkällaren innan ni slår er ner till bord under kristallkronorna i Prins Carl. Där avnjuter ni Prinsessan Astrid femrättersservering, med möjlighet att uppgradera till en gastronomisk sjurättersmeny.

   Lördag i vinkällaren

   En lördag med fokus på viner och god mat! Upplevelsen inleds med en intim vinprovning i vinbaren Aperitif, där ni sammanlagt testar fyra olika viner i kvällens tema. Samtidigt guidar vår sommelier er genom vinets fascinerande historia. Till vinerna serveras ni olika tilltugg, för att känna hur smaker och karaktär ändras. Provningen avslutas i vinkällaren med det en sista överraskning i glasen, innan ni slår er ner till bords i Aperitif för en smakrik middag. Menyn består av franska smårätter med nordiska inslag. 

   Champagnehuset Philipponnat

   Vi är stolta över vårat samarbete med det familjedrivna champagnehuset Philipponnat, som vi förärats med möjligheteten att ha som vår huschampagne här på Villa Fridhem. 

   Ett mindre och mycket respekterat champagnehus i Aÿ som drivs av samma familj som när allting började – Philipponnat. Familjen Philipponnat har bott i Champagneregionen i många hundra år, men man räknar 1522 som ett märkesår. Det var då som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ – i hjärtat av Champagne. Genom generationerna har familjen varit engagerad i jordbruk, vinodling och till och med varit leverantör till Ludvig XIV:s kungliga hov. De började dock som champagnehus först 1910, då Pierre Philipponnat lanserade Maison Philipponnat – både som champagnehus och varumärke. 1997 blev huset en del av Lanson-Boizel Chanoine Champagne Group men drivs fortfarande av den ursprungliga ägarfamiljen.

   Idag drivs champagnehuset av Charles Philipponnat, som är den 16:e generationen i familjen. För närvarande producerar Philipponnat årligen cirka 700 000 flaskor i 13 olika cuvéer, inklusive två årgångsviner, märkta Cuvée 1522 – till ära av familjens ankomst i Champagne, tre enfältscuvéer och signaturcuvéen Clos des Goisses.

   Välkomna ner i vår vinkällare för att lära er mer om Philipponnat och deras flaskor!

   SABRERING

   Lär er att öppna drycken till er fördrink på ett festligare sätt! Bli guidade i hur ni öppnar flaskan genom sabrering tillsammans med vår sommelier.

   Vid sabrering tas inte korken ur flaskan, istället slås flaskans hals effektfullt av med en sabel och eftersom den är trycksatt faller inte eventuellt glassplitter ner i vätskan. Ett lite mer exklusivt och roligt sätt att öppna denna bubbliga och underbara dryck!

   Det finns flera olika berättelser om hur denna udda tradition uppstod. Enligt en av de mer populära teorierna var det franskt kavalleri som, när de beskyddade champagnetillverkarna under Napoleonkrigen, började använda metoden med den champagne som de blev bjudna på som tack för beskyddet. Även Napoleon själv har tilldelats äran att vara den som introducerade sabreringen efter ett framgångsrikt slag.

   Förbokning krävs.
   Boka på tel. 011-622 00 eller info@villafridhem.se

   Viner på glas

   CHAMPAGNE

   NV Grand Réserve, André Clouet - Bouzy
   165 kr

   2010 Dom Pérignon, Moët & Chandon - Epernay
   600 kr

   VÅR SOMMELIERS UTVALDA

   Utvalt vin av vår sommelier
   vitt, rosé eller rött
   150 kr

   Samtliga viner nedan serveras både
   som halv- och helglas.

   VITT VIN

   2016 Sancerre Les Romains,
   Domain Vacheron, Frankrike
   135/240 kr

   2017 Berg Schlossberg,
   Georg Breuer, Tyskland
   185/340 kr

   2015 Mayacamas Chardonnay,
   Mayacamas Vinyard, USA
   210/380 kr 

   RÖTT VIN

   2012 Gevrey-Chambertin Les Cazetiers,
   Lucien Le Moine, Frankrike
   240/450 kr

   2016 One Point Five,
   Shafer, USA
   240/450 kr

   2015 Vega Sicilia Valbuena,
   Ribera Del Duero, Spanien
   300/550 kr

   Shuttleservice för alla våra gäster

   Vi på Villa Fridhem är stolta över att erbjuda en unik och exklusiv förmån för våra gäster – en kostnadsfri Shuttle Service inom en radie av 3 mil. Denna service är särskilt uppskattad av de många gäster som reser med tåg, eftersom den täcker två viktiga tågstationer: Norrköpings Centralstation och Kolmården station.

   Oavsett om ni kommer för att bo på vårt hotell eller bara besöker oss för en fantastisk middag på någon av våra restauranger, kan ni känna er trygga i vetskapen om att ni enkelt och bekvämt kan ta er till och från er destination utan extra kostnad.

   Kontakt

   info@villafridhem.se
   011 - 622 00

   Hitta hit

   Getå Villa Fridhem 1
   616 90 Åby