Vinkällare

En unik samling noggrant utvalda viner i en kombination av små och stora producenter från såväl gamla som nya världen.

Välkommen ner till en av Sveriges mest välsorterade vinkällare! 

Då många viner endast finns i små partier ber vi er kontakta oss i förväg om ni önskar ett specifikt vin så vi kan stämma av att det finns hemma i önskad kvantitet samt kylar och förbereda vinet i god tid. Vill ni veta mer om vinerna eller vill ta del av en upplevelse i anknytning till middagen är ni välkomna ner i vår vinkällare. Våra sommelierer guidar er i vår vinlista och tar fram skräddarsydda rekommendationer efter smak, tycke och tillfälle. 

Champagneprovning

Under sommaren har champagnefredag uppehåll. Vi tar upp våra ordinarie provningar till hösten igen.

Vill ni lära er mer om champagne och samtidigt uppleva fantastiska Villa Fridhem? Välkommen på champagneprovning hos oss, där vår fantastiska sommelier guidar er genom champagnens värld och berättar mer om denna bubbliga och underbara dryck.

Under provningen får ni testa tre olika champagner av olika karaktär och smak. De utvalda champagnerna förnyas varje vecka och så gör även provningens karaktär, vilket gör att många som besöker våra provningar är återkommande gäster. Champagnerna kan vara i olika stilar, av olika druvor samt även lagrade årgångar. 

Först testar ni Champagnerna var och en för sig, upplever smaker och dofter och lär er urskilja de vanligaste. Därefter jämför ni champagnerna med varandra och tillsammans med tilltugg, för att se hur samma champagne kan upplevas variera beroende på vad ni druckit samt hur det som serveras till påverkar smaken.

Provningen avslutas med en visning i vår vinkällare, där ni får en sista överraskning i glasen som går i samma tema som hela kvällen.

Champagneprovningen ingår i boendepaketet Champagnefredag, och går också att boka som besökare för 850 kr per person.

   Vinprovning

   Vinprovning hålls på förfrågan. 

   Vi fokuserar på ett spännande tema, antingen ett lands viner och historia eller på en specifik druvas. Exempel på på vinprovningar - Rött från Italien, Cabernet Sauvignon, Frankrikes viner, Pinot noir.

   Champagnehuset Philipponnat

   Vi är stolta över vårat samarbete med det familjedrivna champagnehuset Philipponnat, som vi förärats med möjligheteten att ha som vår huschampagne här på Villa Fridhem. 

   Ett mindre och mycket respekterat champagnehus i Aÿ som drivs av samma familj som när allting började – Philipponnat. Familjen Philipponnat har bott i Champagneregionen i många hundra år, men man räknar 1522 som ett märkesår. Det var då som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ – i hjärtat av Champagne. Genom generationerna har familjen varit engagerad i jordbruk, vinodling och till och med varit leverantör till Ludvig XIV:s kungliga hov. De började dock som champagnehus först 1910, då Pierre Philipponnat lanserade Maison Philipponnat – både som champagnehus och varumärke. 1997 blev huset en del av Lanson-Boizel Chanoine Champagne Group men drivs fortfarande av den ursprungliga ägarfamiljen.

   Idag drivs champagnehuset av Charles Philipponnat, som är den 16:e generationen i familjen. För närvarande producerar Philipponnat årligen cirka 700 000 flaskor i 13 olika cuvéer, inklusive två årgångsviner, märkta Cuvée 1522 – till ära av familjens ankomst i Champagne, tre enfältscuvéer och signaturcuvéen Clos des Goisses.

   Välkomna ner i vår vinkällare för att lära er mer om Philipponnat och deras flaskor!

   SABRERING

   Lär er att öppna drycken till er fördrink på ett festligare sätt! Bli guidade i hur ni öppnar flaskan genom sabrering tillsammans med vår sommelier.

   Vid sabrering tas inte korken ur flaskan, istället slås flaskans hals effektfullt av med en sabel och eftersom den är trycksatt faller inte eventuellt glassplitter ner i vätskan. Ett lite mer exklusivt och roligt sätt att öppna denna bubbliga och underbara dryck!

   Det finns flera olika berättelser om hur denna udda tradition uppstod. Enligt en av de mer populära teorierna var det franskt kavalleri som, när de beskyddade champagnetillverkarna under Napoleonkrigen, började använda metoden med den champagne som de blev bjudna på som tack för beskyddet. Även Napoleon själv har tilldelats äran att vara den som introducerade sabreringen efter ett framgångsrikt slag.

   Förbokning krävs.
   Boka på tel. 011-622 00 eller info@villafridhem.se

   Privata provningar och större sällskap

   Är ni ett större sällskap eller önskar en privat provning hjälper vi er gärna med det. Antingen bokar ni en provning med något av våra befintliga koncept, eller så tar vi fram en skräddarsydd provning utefter era önskemål. Provningen avslutas med en visning av vår välsorterade vinkällare, där ni kan välja till att ta del av smakprover av Ratafia – en delikat spritdryck tillverkad av restprodukter av champagnetillverkning.

   Varför inte avsluta kvällen med en gemensam middag efter provningen? Boka bord antingen i restaurang Prins Carl eller i vinbaren Aperitif. 

   Shuttleservice för alla våra gäster

   Vi på Villa Fridhem är stolta över att erbjuda en unik och exklusiv förmån för våra gäster – en kostnadsfri Shuttle Service inom en radie av 4 mil. Denna service är särskilt uppskattad av de många gäster som reser med tåg, eftersom den täcker två viktiga tågstationer: Norrköpings Centralstation och Kolmården station.

   Oavsett om ni kommer för att bo på vårt hotell eller bara besöker oss för en fantastisk middag på någon av våra restauranger, kan ni känna er trygga i vetskapen om att ni enkelt och bekvämt kan ta er till och från er destination utan extra kostnad.

   Shuttle Servicen är en populär tjänst hos oss, och bokar fort på. Boka Shuttle Service i god tid för att säkra er plats inför ert besök hos oss.

   Kontakt

   info@villafridhem.se
   011 - 622 00

   Hitta hit

   Getå Villa Fridhem 1
   616 90 Åby