Prinsesstårta

Prinsesstårtan föddes på Villa Fridhem

Sveriges mest älskade tårta – Prinsesstårtan, hette från första början Grön tårta. Genom åren har flera olika bakverk titulerats ”prinsess”, redan 1884 omskrivs en prinsessbakelse i Mathilda Langlets bok Husmodern i staden och på landet. Prinsesstårtan som vi känner och älskar idag kommer från Prinsessornas nya kokbok, som skrevs år 1948 av hushållsläraren Jenny Åkerström. Fast då med färgad mandelmassa istället för marsipan, och tårtan gjordes utan sylt.

Jenny Åkerström var hushållslärare för Villa Fridhems tre prinsessor – Margaretha, Märtha och Astrid. Hon lärde dem allt inom hushåll och bakning som de kunde tänkas behöva veta. Stunderna som prinsessorna tillbringade i skola tillsammans med Jenny Åkerström tillät för prinsessorna att vara vanliga flickor för en liten stund.

Det sägs att den gröna tårtan bytte namn till prinsesstårta för att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den. Varje sommar önskade prinsessorna sin tårta till efter middagarna på Villa Fridhem. 

Jenny Åkerström lät döpa flera av sina tårtor efter sina kära elever tillika de tre prinsessorna, men prinsesstårtan är den som fortfarande lever kvar i svenskarnas hjärtan och på fikabordet.

Beställ prinsesstårta

Firar ni något särskilt – beställ en prinsesstårta från prinsesstårtans födelseplats och njut av tillsammans i våra vackra lokaler i samband med er vistelse. På Villa Fridhem bakar vi allting i vårat eget bageri. Till frukosten serverar vi även minivarianter av prinsesstårtsbakelsen. 

Vår prinsesstårta består av sockerkaksbotten, vaniljkräm, vispad grädde och ett lager sylt, även om det saknas i originalreceptet, som täcks av grön marsipan, rosa marsipanros med löv och slingriga stjälkar.

Har ni särskilda önskemål gällande er tårta är det bara att ni uppger det vid bokningen. Glöm inte att höra av er till oss några dagar innan, så att vi kan säkerställa att vi har en tårta redo för er.

Prinsesstårta i andra skruder

På Villa Fridhem serverar vi prinsesstårta i fler former än endast tårtform.

Prinsesspralin

Även bland våra omtyckta praliner finner ni prinsesstårtan representerad. Pralinen är gjord i vit choklad med prinsesstårtans klassiska smaker och melerad i tårtans färger.

Prinsesstårta i portionsform

Ett populärt inslag på firanden och bröllop här på Villa Fridhem – en egen, mini-prinsesstårta till varje gäst! Det ger en minnesvärd tårtupplevelse som är mycket uppskattad.

Prinsesstårtans originalrecept

Jenny Åkerström publicerade prinsesstårtans originalrecept i Prinsessornas nya kokbok år 1948. Då kallades prinsesstårtan för Grön tårta, efter den klara färgen på den färgade mandelmassan.

Jenny Åkerströms Prinsesstårta består av sockerkaksbotten, ett lager vaniljkräm, ett lager vispgrädde och florsocker och färgad mandelmassa. Med årens gång har det blivit allt vanligare att lagret med vispgrädde ersätts av ett lager med sylt.

Villa Fridhems fascinerande historia

Villa Fridhem byggdes år 1909 som sommarresidens på beställning av Prins Carl med familj. Här spenderade den kungliga familjen flera av sina somrar i decennier framöver. Även efter att deras barn gift sig och startat egna familjer fortsatte familjen tillsammans med respektive gemål att mötas på Villa Fridhem om somrarna.

Kontakt

info@villafridhem.se
011 - 622 00

Hitta hit

Getå Villa Fridhem 1
616 90 Åby