Vinprovning med övernattning

Våra provningar gör uppehåll under sommaren. De kommer tillbaka i höst igen.
Under sommaren sker provningar mot förfrågan.

info@villafridhem.se, 011 – 622 00

Våra boendepaket med vinprovning med övernattning

Att ordna en vinprovning med övernattning är en fantastisk upplevelse för vinentusiaster, liksom för den som vill lära sig mer om vin – speciellt om provningen görs på en härlig plats. En vinprovning med övernattning är en perfekt present att ge bort till någon du tycker extra mycket om, eller till dig själv! På Villa Fridhem erbjuder vi flera olika typer av boendepaket där vin- eller champagneprovning samt middag på en av våra restauranger ingår. Vill du veta mer om våra boendepaket där det ingår vinprovning eller champagneprovning?

Vinprovning på Villa Fridhem

Vi erbjuder champagneprovning på fredagar och vinprovning på lördagar.

Champagnefredag
Bubblande fredagsfirande

Inte mycket går upp mot en fredagskväll med mousserande vin av högsta kvalitet, fantastisk mat och gott sällskap.

Champagnefredagen ger er en minnesvärd fredagsupplevelse där kvällen inleds med en exklusiv champagneprovning, där vår kunniga sommelier leder er genom champagnens fascinerande historia medan ni får smakar på tre olika champagner ackompanjerade av olika delikatesser.

Provningen avslutas med en guidad visning av vår välsorterade vinkällare. Efter att ni besökt vår vinkällare slår ni er ner till bord under de gnistrande kristallkronorna i restaurang Prins Carl.

Där väntar Prinsessan Astrids femrättersmåltid.

Lördag i vinkällaren
En välsmakande vinkväll i vår vinkällare

Upplev en lördag som är dedikerad åt utsökta viner och gastronomiska läckerheter! Kvällen inleds med en intim vinprovning på vinbaren Aperitif, där ni kommer att utforska fyra distinkta viner, som är noga utvalda utifrån kvällens tema.

Vår sommelier kommer att guida er genom vinets fängslande historia och delar med sig av intressanta vinkuriosa. Till vinerna presenteras olika aptitretare för att ge er möjligheten att uppleva hur vinets smaker och karaktärer växlar och förhöjs tillsammans med andra smaker.

Efter avslutad vinprovning fortsätter er resa ner i vinkällaren för en sista överraskning i glasen innan ni tar plats vid ert bord på Aperitif för en mångfacetterad middag. Menyn består av utsökta franska smårätter med inslag från det nordiska köket.

Hur fungerar en vinprovning?

En vinprovning är en organiserad och strukturerad session där deltagare har möjlighet att smaka på olika viner och lära sig mer om dem under ledning av en kunnig vinexpert, som kallas en sommelier. Här är vanligtvis hur en typisk vinprovning kan fungera:

Presentation av Sommelier

Vinprovningen inleds ofta med en kort presentation av sommelieren eller vinexperten. Denna presentation kan omfatta bakgrundsinformation om vinerna som kommer att provas, vinproducenterna, eller eventuella teman för provningen.

Syn

Deltagarna får först titta på vinet i sitt glas. De observerar färgen, klarheten och viskositeten. Detta steg ger en första indikation på vinets karaktär och ålder.

Lukt

Deltagarna snurrar vinet i glaset för att frigöra dess dofter och sedan luktar de på vinet. Detta moment syftar till att upptäcka de olika aromerna och dofterna som finns i vinet.

Smak

Nu provsmakar deltagarna vinet. De låter vinet röra runt i munnen för att uppleva dess smaker och struktur. Smakprofilen inkluderar aspekter som sötma, syra, tanniner (i rött vin), och eventuell kropp.

Bedömning och Diskussion

Efter varje vin kan det finnas en stunds diskussion ledd av sommelieren. Deltagarna kan dela sina intryck och höra expertens analys av vinets egenskaper.

Följande vin

Processen upprepas för varje vin som ska provas. Vinprovningar kan inkludera ett antal viner, vanligtvis upp till åtta eller tio vid proffesionella provningar och runt fyra vid mer privata och njutningsinriktade provningar.

Frågor och svar

Efter provningen har deltagarna ofta möjlighet att ställa frågor och diskutera sina observationer ytterligare med er sommelier.

Avslutning

Avslutningsvis kan det finnas någon form av summering eller rekommendationer för fortsatt utforskning av viner. Viktigt är att notera att vinprovningar kan variera mycket beroende på arrangör, plats och tema. Vissa kan vara mer formella och utbildande, medan andra kan ha en mer avslappnad och social atmosfär. Det viktigaste är att njuta av upplevelsen och lära sig mer om olika viner.

Villa fridhems kök

Under er vistelse i på Villa Fridhem kommer ni att ha tillgång till flera fantastiska matupplevelser som passar alla smaker och behov. Villa Fridhem värderar bra mat, vin och högklassig service, vilket innebär att ni kommer att bli väl omhändertagna av vår professionella personal.

På Villa Fridhems har vi ett passionerat sätt att hantera råvaror på. Menyerna följer i största möjliga mån de svenska årstidernas smaker och vår strävan är att alltid försöka tillvarata hela råvaran. Utifrån vår passion, kombinerad med vår nyfikenhet, utvecklar vi sedan nya och gamla smakkombinationer till kreativa och spännande menyer.

Shuttle service för alla våra gäster

Vi på Villa Fridhem är stolta över att erbjuda en unik och exklusiv förmån för våra gäster – en kostnadsfri Shuttle Service inom en radie av 3 mil. Denna service är särskilt uppskattad av de många gäster som reser med tåg, eftersom den täcker två viktiga tågstationer: Norrköpings Centralstation och Kolmården station.

Oavsett om ni kommer för att bo på vårt hotell eller bara besöker oss för en fantastisk middag på någon av våra restauranger, kan ni känna er trygga i vetskapen om att ni enkelt och bekvämt kan ta er till och från er destination utan extra kostnad. Shuttle servicen är en mycket omtyckt tjänst som snabbt bokar på – så boka er vistelse och Shuttle Service i god tid för att säkra er plats.

Vanliga frågor och svar om vinprovning med övernattning

Var ligger Villa Fridhem?

Villa Fridhem ligger vackert beläget mitt i naturen vid Kolmårdens skogar och med havet runt knuten. Du tar dig enkelt hit med både bil och tåg. Hotellet ligger 15 minuter från Norrköping centrum.

Finns det spa på hotellet?

Hos oss på Villa Fridhem finns en relaxavdelning som ingår i besöket. Där finner ni två jacuzzis, bastu, loungeområde och bar. 

Finns det parkering på Villa Fridhem?

Självklart finns det parkering på Villa Fridhem! Vi erbjuder möjlighet till parkering till alla våra gäster.

Det finns också möjlighet att ladda din elbil utan extra kostnad under din hotellvistelse på Villa Fridhem.

Hur bokar jag rum på Villa Fridhem?

Du kan enkelt boka rum online på vår hemsida. Samtliga av våra kategorier och rum går att se och boka där. Läs mer och boka här.

Finns det någon vingård i Sverige?

Klimatet i Sverige är utmanande för vinodling på grund av det kalla vädret, men genom att odla vinstockar som är anpassade till det nordiska klimatet har vingårdar lyckats producera kvalitetsviner även i Sverige. Även om det inte finns några stora vingårdar i Sverige så går det att hitta vingårdar som producerar bra viner.

De svenska vinerna är ofta fruktiga och lätta och har fått erkännande för sin unika karaktär. Vinproduktionen i Sverige representerar en spännande del av landets gastronomiska och kulturella mångfald.

Några regioner i Sverige där vinodling förekommer inkluderar:
Östergötland

I östergötland, många i närheten till Villa Fridhem, finns idag flera vingårdar. Gårdarna är några av världens nordligaste vinodlingar och fokuserar till stor del på viner som passar till östgötaslättens bördiga jord. Det är druvor somn är lite mer sällsynta att finna bland dagens viner som Solaris, Rondo, Frühburgunder och många fler.

Skåne

Skåne i södra Sverige har blivit känt för sin vinproduktion och har flest vingårdar i landet. Det milda klimatet och närheten till Östersjön skapar förhållanden som är relativt gynnsamma för odling av vinstockar. Vingården Österlen Vin är ett exempel på en välkänd vingård i Skåne.

Öland och Gotland

Öarna Öland och Gotland, som ligger i Östersjön, har också några vingårdar. Även om klimatet här kan vara mer utmanande än i Skåne, har vingårdar utforskat möjligheter att odla vinstockar på dessa öar.

Halland och Västergötland

Även om vinodling här är mindre vanlig än i Skåne, har det funnits försök att etablera vingårdar i dessa regioner. 

 

Kontakt

info@villafridhem.se
011 - 622 00

Hitta hit

Getå Villa Fridhem 1
616 90 Åby