vandring

vandring med magiska vyer

Gillar ni att vandra är en vistelse på Villa Fridhem med närhet till Kolmårdsskogarna en närmast kunglig upplevelse. Här finns många trevliga vandringsleder där ni kan utforska den vackra naturen, många gånger med hänförande utsikt och andra magiska vyer.

Det finns flera trevliga vandringsleder att välja mellan i närheten. Gå direkt från Villa Fridhem till Getåravinen eller åk en bit för att vandra längs Bråviken vid Marmorbruket.

Getåravinen

Från Villa Fridhem tar ni er enkelt till fots, eller om ni vill gå kortare finns en parkering där leden för Getåravinen början. 

Längs Getån finns en fantastisk natur och längst ned i ravinen stoltserar ekträden omgivna av hassel. Högre upp växer gamla högresta granar omgivna av en grön mossmatta. I ravinen flyter det klara vattnet i Getån med många mindre vattenfall och mjuka bågar. Med en lätt dimma som nås av solens strålar blir miljön närmast magisk.

Går ni hela vandringsleden upp kring Stordalsbäcken och tillbaka är sträckan cirka 3 kilometer, utöver den bit ni gått från Villa Fridhem som är ca 2 kilometer enkel väg. För den med mer ork kan vandringen fortsätta norrut längst Östgötaleden till utsiktsberget Korpklint med en fantastisk utsikt över Bråviken. Denna sträcka är ca 8 km.

Marmorbruket

Ett klassiskt utflyktsmål och ett ställe med vackra vandringsleder är Marmorbruket i Kolmården. Med fantastisk utsikt över Bråviken finns här Marmorbruksleden som totalt är 9,6 km lång. Här finns unika naturmiljöer, storslagna vyer och fängslande flora och fauna.

Terrängen är varierad och ni väljer själva väg efter vilken utmaning ni vill ha. Vandringen kan startas antingen vid Marmorbruket eller i hamnen i Sandviken. Längs med vandringen kan du pausa i vindskyddet eller upptäcka sevärdheter som Marmormuseét och flera olika marmorbrott.

Längs vandringsleden finns även ett flertal grottor – bland annat rövargrottan som ligger förbi marmorbruket och en bit bort, men också Kärleksgrottan. Enligt en sägnen om grottan var den  ingången till en hemlig gång som går till en grotta vid Halsbråtan på andra sidan sjön Gullvagnen. 

Matsäck

För de som önskar finns det möjlighet att boka matsäck till vandringen. Ryggsäck utvecklad för matsäck har vi på Villa Fridhem som vi lånar ut, och maten gör vårt kök i ordning åt er.

Kontakta oss på bokning@villafridhem.se eller ring oss på 011- 622 00 för att boka matsäck.

Kontakt

info@villafridhem.se
011 - 622 00

Hitta hit

Getå Villa Fridhem 1
616 90 Åby