Krocket

Krocket – ett klassiskt utomhusspel

Krocket (från franskans croquet) är ett sällskapsspel som spelas utomhus. Spelet går ut på att med en träklubba slå ett träklot i en viss ordning genom ett visst antal bågar och mot pinnar.

Krocket uppfanns i England redan på medeltiden men fick sin riktigt stora spridning under andra halvan av 1800-talet. Idag finns olika typer av krocket som till exempel engelsk krocket, golfkrocket och den variant vi är mest bekanta med: svensk krocket.

Svensk krocket

Spelplanen för så kallad svensk krocket bör mäta 14 x 24 meter eller ha motsvarande proportioner. Planen kan avgränsas med linjer, snören eller hörnmarkeringar.

Så går det till:

Klotet ska slås från fotkäppen, genom bågarna 1-7, i huvudkäppen, genom bågarna 8-14 och i fotkäppen. Dubbelbågen som ska placeras i mitten kallas ”kronan” (båge 4 och 11). Denna kan passeras i båda vägarna mot den planhalva man är på väg mot.

Man måste passera hela kronan i samma slag från den sida av spelplanen som man spelar ifrån. Vinnaren blir den vars klot har passerat banan rätt, krockat alla motståndare och först slår i fotkäppen.

Lycka till!

Boka bord eller övernattning

Besöker ni Villa Fridhem för en lunch eller något av våra dagsevenemang? Förhöj er upplevelse med en övernattning eller boka bord i någon av våra restauranger för en gastronomisk upplevelse?

Avrunda dagen med att umgås i Peacock bar, spela en krocketmatch eller kanske avsluta med något uppfriskande att dricka i solen på vår härliga terrass eller i vår relaxavdelning.

Shuttle service till och från Villa Fridhem

På Villa Fridhem erbjuder vi kostnadsfri Shuttle Service för alla våra gäster inom en radie av 3 mil. Denna service är särskilt uppskattad av de många gäster som reser med tåg, eftersom den täcker två viktiga tågstationer: Norrköpings Centralstation och Kolmården station.

Med vår Shuttle Service kan ni känna er trygg i att enkelt och bekvämt kunna ta er till och från er destination – utan extra kostnad.

Boka Shuttle Service:

Telefon: 011- 622 00
E-post: bokning@villafridhem.se

Kontakt

info@villafridhem.se
011 - 622 00

Hitta hit

Getå Villa Fridhem 1
616 90 Åby