Vår historia

Villa Fridhem byggdes år 1909 som sommarresidens till prins Carl och prinsessan Ingeborg. Valet av denna plats kan bero på att prins Carl tillbringade många barndomssomrar här i trakten. Hans mor, drottning Sofia, hade nämligen blivit erbjuden att hyra lantstället Eriksberg, vid sjön Skiren, av ryttarmästaren och kammarherren Philip Trozelli. Prins Carl tyckte mycket om att vandra och rida i skog och mark och kanske var det på en av dessa ridturer som han hittade denna underbara plats där den trolska Kolmårdsskogen möter havet.

Namnet kom sig av att prins Carl, som var styrelseordförande i Röda Korset, ville att detta skulle vara en fredens boning och därför valde man namnet Villa Fridhem.

Arkitekt Ferdinand Boberg
Som arkitekt anlitades Ferdinand Boberg som bland annat har ritat NK-huset och prins Eugens Waldemarsudde på djurgården i Stockholm. Prins Eugen var prins Carls bror. Bobergs avsikt med Villa Fridhem var att bygga en riktig svensk herrgård. Han frångick den symmetriska placeringen av fönstren, där även huvudingången och verandan är placerade vid sidan av husets mitt. Helt säkert var han starkt påverkad av familjens olika önskemål och prinsessan Ingeborg som var väldigt intresserad av arkitektur och inredning har sannolikt haft ett finger med i spelet.

Som förebild för huset fanns prinsessan Ingeborgs barndomshem Charlottenlund som ligger utanför Köpenhamn (se tavlan i blå salongen) och deras tidigare sommarställe Parkudden utanför Stockholm. Utifrån detta växte så Villa Fridhem fram med sina 30 rum.

I den stora hallen möts man av den enorma öppna spisen i grön Kolmårdsmarmor som än idag används mycket flitigt. På entréplan fanns även prinsfamiljens matsal, vilken numer är vår matsal och prins Carls arbetsrum som numera är kontorsyta för receptionen samt den fina blå salongen.

Målningen ska aldrig flyttas från Villa Fridhem
Inne i den stora salongen hänger tavlan som föreställer de tre prinsessorna Märtha, Astrid och Margareta. Denna tavla är en present till prins Carl och är målad 1934 av den danska konstnären Saltof. Det speciella med denna målning är att på grund av att prinsessorna var bosatta i olika länder har konstnären åkt runt och målat av varje prinsessa var och en för sig. Detta medförde att tavlan tog nästan ett halvår att slutföra. Det är även sagt att vad som än händer med Villa Fridhem ska denna målning alltid hänga kvar här.

På andra våningen fanns familjens privata sovrum. Även prins Eugen fick ett eget rum eftersom att han vistades mycket här och var en stor del i familjen. Prinsessornas sovrum var inredda i vitrosa tapeter med nejlikemotiv och lillprinsens rum gick i vitt och blått med krysantemummönster.

På den tredje våningen fanns alla gästrum. Alla rummen var inredda i olika färgteman som genomsyrade allt från rummets väggar och textilier till den lilla tvålen vid handfatet. Idag finns även grå och rosa salongen kvar och används som kaffesalonger.

Hertigparet av Västergötland
Över ytterdörren som är i original finns fortfarande det vackra kungliga ornamenten med det svenska och det danska riksvapnet samt prinsparets initialer.

Prins Carl, som även kallades för Blå prinsen, var son till Oscar II och drottning Sofia av Nassau. Han hade tre bröder, Gustav V som är vår nuvarande kungs farfars far, prins Oscar och prins Eugen som är känd som Målarprinsen. Han gifte sig med prinsessan Ingeborg som var uppväxt på Charlottenlund utanför Köpenhamn och dotter till Fredrik VIII. Hon var mycket omtyckt av sin svärfar Oscar II som gav henne smeknamnet Solstrålen.

Hertigparet av Västergötland fick fyra barn. Prinsessan Märtha som senare gifte sig med Olav av Norge, prinsessan Astrid som gifte sig med Leopold av Belgien och prinsessan Margareta som gifte sig med prins Axel av Danmark. De fick även en son som fick namnet prins Carl jr, med smeknamnet Samuel.

Taklagsfest 1909
Prins Carl 1861-1951
Prinsessan Astrid 1905-1935
Prinsessan Ingeborg 1878-1958

Prinsessan Märtha 1901-1954

Prins Carl jr 1911-2003

En sommar utan Villa Fridhem är ingen sommar
Prinsessbarnen var mycket hårt uppfostrade men på Villa Fridhem fick de busa och gå barfota på somrarna precis som vanliga barn. Prinsessornas lilla gröna och vita lekstuga finns kvar nere i parken och där finns den riktiga lilla järnspisen kvar där prinsessorna stekte pannkakor med sin barnflicka. Prinsessan Astrid sa en gång att ”en sommar utan Villa Fridhem är ingen sommar”.

Prinsessan Astrid omkom i en trafikolycka 1935, endast trettio år gammal. Efter att som vanligt stannat på Villa Fridhem under hela sommaren skulle så det Belgiska kronprinsparet återvända till Belgien i augusti för att närvara vid öppnandet av världsutställningen i Bryssel. Den 29 augusti 1935 befann sig paret i Schweiz för att göra en utflykt till Alperna. Kungen körde och Astrid satt i framsätet bredvid honom med en karta i knäet. Av någon anledning tappade han kontrollen över bilen, fick sladd och körde av vägen rakt in i ett päronträd. Astrid kastades ut ur bilen mot trädet och dog ögonblickligen. Både kung Leopold och deras chaufför klarade sig med lindriga skador.

Den 3 september ägde begravningshögtidligheterna rum i domkyrkan Sainte Gudule i Bryssel och efter ceremonin ägde jordfästningen rum i Vårfrukyrkan i Laeken. Trots att hon bara hann vara drottning av Belgien i åtta månader var hon väldigt omtyckt och än idag är hon närmast helgonförklarad i Belgien. Hon var en person som månade om de svaga i samhället och i nästan alla städer i Belgien finns det ett torg, en park eller en gata som är uppkallad efter Astrid. Tillsammans med Leopold fick hon tre barn, Joséphine Charlotte, Baudouin och Albert.

Prins Carl jr är mest känd som det svarta fåret i familjen. Han var en playboy som ofta sågs festa tillsammans med Aristoteles Onassis, Greta Garbo och alla andra rika och berömda under denna tidsepok.

Han lyckades även bli av med sin prinstitel när han gifte sig med den icke kungliga grevinnan Elsa von Rosen. Trots detta hade han tur och fick en ny prinstitel av sin svåger kung Leopold. Han gifte sig ytterligare två gånger och hans namn figurerade i den uppmärksammade Husebyskandalen som ägde rum i Sverige på 50-talet. Efter detta fick prinsen nog av Sverige och flydde till det soliga Spanien där han levde under resten av sitt liv. Han dog den 27 juni 2003, 92 år gammal. Även om prins Carl jr inte var boende i Sverige var han en mycket uppskattad vän och släkting när de nordiska kungahusen samlades. Han deltog i kronprins Haakon och Mette-Marits bröllop i Oslo 2002 och han har alltid haft en speciell plats som favoritonkel hos den Norska kronprinsen.

Nya tider
Under 45 fantastiska somrar gästades Villa Fridhem av kungligheter från hela Europa. Sist kvar i huset fanns prinsessan Ingeborg som firade sin 75-års dag här 1953. Det blev den sista sommaren på Villa Fridhem som sedan såldes till Östergötlands Landsting. Här bedrevs sedan konvalescenthem i 35 år innan det År 1987 övergick i privat ägo.

År 1987 inleddes ett stort renoveringsarbete på Villa Fridhem. De gamla sovrummen gjordes om till ändamålsenliga konferenslokaler och salonger. På vänstra sidan om huvudbyggnaden byggdes det till två flyglar med 51 hotellrum och en mycket uppskattad pool och avkopplingsavdelning med fyra behandlingsrum. Allt detta stod klart i januari 1990 då Villa Fridhem öppnade upp som ett renodlat konferenshotell.

År 1994 fick Villa Fridhem kungligt besök då vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var på besök tillsammans med kung Albert och drottning Paula av Belgien. Kung Albert är son till den avlidna prinsessan Astrid och Leopold III.

Under 2016 renoverades flera av hotellrummen och vi fick vår efterlängtade svit. Idag har vi 53 rum, en svit samt ett behandlingsrum.

Samma år fick Villa Fridhem återigen kungligt besök då prinsessan Estelle samt prins Daniel gästade oss. Extra roligt då Estelle är hertiginna av Östergötland. De fick även inviga den nya sviten, som senare fick namnet Prinsessan Estelles svit.  Året därpå kom hela Kronprinsessfamiljen på besök.

Idag är familjen Dahlin huvudägare av Villa Fridhem och sonen Magnus arbetar i den dagliga verksamheten som hotelldirektör på anläggningen.